سد زاوین کلات مشهد
به گزارش وبلاگ یاسین، سد زاوین کلات نادری در کنار هشت آبشار بی نظیر زاوین، فضای دلچسبی را برای ماهیگیری فراهم نموده است. دره ها و پوشش گیاهی خاص منطقه هم مکانی عالی برای کوهنوردان و طبیعت دوستان به وجود آورده و در کنار این جاذبه های طبیعی، ابنیه تاریخی زاوین نیز دلایل خوبی برای گشت وگذار در این منطقه اند.

جاهای دیدنی فوق العاده ای در نزدیکی مشهد وجود دارد که از آن ها بی خبرید، اما با کمی دور شدن از شهر، می توانید به دیدنشان بروید. یکی از این مکان های دیدنی، سد زاوین کلات است که از مهمترین جاهای دیدنی کلات نادری مشهد به شمار می آید. پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب همراه مجله توریستی وبلاگ یاسین باشید، چون می خواهیم سد زاوین کلات و دیدنی های شهر زاوین را به شما معرفی کنیم.
- سد زاوین کلات نادری کجاست؟
- معرفی شهر زاوین کلات
- جاهای دیدنی زاوین
- ماهیگیری در سد زاوین کلات
- برترین زمان بازدید از سد زاوین
بلیط هواپیما، مقرون به صرفه تر از همه جامقایسه قیمت و خرید
سد زاوین کلات نادری مشهد کجاست؟
- کیلومتر 100 جاده مشهد به کلات
سد بتنی زاوین، در فاصله 5 کیلومتری بالادست روستای زاوین علیا، بر روی رودخانه زاوین که از سر شاخه های رودخانه قره تیکان است، قرار گرفته است. گفتنی ست که آب پشت این سد، برای امورات زراعی اهالی روستاهای زاوین بالا و پایین استفاده می شود.
اطراف سد زاوین برترین مکان برای آرامش گرفتن در یک روز آفتابی، ماهیگیری و پیکنیک خانوادگی ست. ارتفاع میانه این سد از سطح دریا به 1200 متر می رسد. طبیعت زیبا، آب وهوای ییلاقی و وجود آبشارهای بلند با دره های تنگ، موقعیت این منطقه را برگزیده طبیعت گردها نموده است. سد زاوین کلات نادری را می توان یکی از مهمترین قابلیت های توریستی استان خراسان رضوی دانست؛ چراکه همواره مورد اقبالِ بازدیدنمایندگان و تورهای طبیعت گردی بوده است.
سد زاوین کلات روی نقشه:
فاصله مشهد تا سد زاوین چقدر است؟
سد زاوین کلات در فاصله 100 کیلومتری شهر مشهد قرار گرفته است. طی کردن این مسافت با ماشین سواری چیزی حدود 2 ساعت زمان می برد. اگر می خواهید از مشهد به بازدید سد زاوین بروید، خود را به بلوار عبادی و میدان امام حسین (ع) برسانید، از آنجا وارد بلوار خواجه ربیع شوید و تا جاده کلات پیش بروید. مسیر جاده را تا رسیدن به سد زاوین ادامه دهید.
معرفی شهر زاوین کلات
شهر زاوین در شمال استان خراسان رضوی و از بخش های شهرستان کلات است. زاوین به سه محله علیا، سفلی و محمدآباد تقسیم می شود. منطقه ها ییلاقی، آبشار زاوین و سد زاوین در غرب این شهر قرار گرفته اند و حدود 3 کیلومتر با شهر فاصله دارند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید نام این شهر از کجا آمده است؟ در پاسخ باید بگوییم که این منطقه بین دو زو قرار گرفته است؛ بنا به دستور زبان عربی، جمع دو زو، زوین می شود. بر اثر مرور زمان و گفتار مردم، تلفظ آن به زاوین تغییر پیدا نموده و این منطقه زاوین نام گرفته است.
سرزمین زیبای زاوین رودخانه ای به همین نام دارد که علت اصلی پیدایش درختانی از گونه های مختلف در منطقه شده است. مسیر رودخانه پوشش گیاهی بسیار غنی و ارزشمندی دارد که فضای سرسبز و بی نظیری از انواع درختان و گیاهان جنگلی را به وجود آورده اند. گشت وگذار در این منطقه برای کوهنوردها و طبیعت گردها تجربه ای لذت بخش است. پس می توانیم بگوییم این منطقه خوش آب وهوا، هر آنچه برای لذت بردن از یک روز تفریحی عالی در طبیعت می خواهید را در اختیارتان می گذارد.
برای سیر کامل در زاوین، می توانید مسیر پیمایش خود را از دره شروع کنید، در امتداد رودخانه تا سد زاوین پیش بروید و سپس مسیر جاده را تا انتها آبشارها ادامه دهید. گفتنی است که پیمایش از روستا تا سد، حدود سه ونیم کیلومتر و از سد تا انتهای آبشارها، حدود دو کیلومتر است. پس یادتان باشد برای راه رفتن در مسیرهای سنگلاخی و عبور از رودخانه های کم عمق، کفش مناسب پیاده روی بپوشید.
جاهای دیدنی زاوین
آبشارهای زاوین از زیباترین جاذبه های طبیعی منطقه ییلاقی کلات هستند. 8 آبشار در 50 کیلومتری منطقه جنوب غربی شهرستان کلات نادری با نردبان های فلزی، شما را به یک تجربه هیجان انگیز دعوت می نمایند. همانطور که می دانید این نردبان ها را برای صعودِ راحت تر تعبیه نموده اند.
از دیگر منطقه ها توریستی شهر زاوین، تنگه های زیبا و سرسبز، حمام قدیمی، قلعه کهنه، منطقه باستانی بتخواه، النگ و دره های سرسبز و باغات شهر زو است. از تاریخ ایجاد شهر زاوین منبع دقیقی در دست نیست، اما با آنالیز های به عمل آمده از گفته های مردم محلی و نیز بناهای قلعه کهنه و بتخواه، قدمت آن به بیش از صد سال پیش برمی شود.
شغل اصلی مردم شهر زاوین کشاورزی و دامداری ست، اما بهتر است بدانید که ظریف ترین پارچه های ابریشمی در کارگاه های سنتی زاوین بافته می شود. به کاربردن رنگ های قرمز، زرد، صورتی و سرمه ای در این پارچه ها، پوشاک محلی ترکمن ها، نمودها و ترک ها را به اثری بدیع تبدیل نموده است.
ماهیگیری در سد زاوین کلات
باوجود عدم دسترسی استان های خراسان به آب های آزاد، خوشبختانه همچنان شرایط برای علاقه مندان به ماهیگیری مهیاست. دریاچه بزنگان مشهد، سد طرق، سد چری، سد شیروان، سد یعقوبی، سد دوستی، سد چالیدره، چشمه سبز، سد فریمان و سد زاوین از جمله مکان های مناسب برای ماهیگیری در خراسان هستند.
می توان ادعا کرد که سد زاوین کلات نادری، یکی از برترین مکان ها برای صید ماهی در اطراف مشهد است که علاوه بر زیبایی تمام عیار، شرایط مساعدی برای ماهیگیری دارد. به نقل از ماهیگیران با تجربه، نکته ای که ماهیگیری را در سد زاوین مجذوب کننده می نماید، این است که باوجود تعداد زیاد ماهی در این سد، همه آن ها اصطلاحا قلاب دیده هستند؛ به همین علت هربار باید زمان زیادی صرف صید ماهی کنید و هرمرتبه با چالش جدیدی روبرو می شوید. گونه آبزی غالبی که در این سد می توانید صید کنید، ماهی کپور است که علاوه بر طعم خوب، ارزش غذایی بالایی دارد.
برترین زمان بازدید از سد زاوین
سد زاوین در تمام فصل های سال زیبایی منحصربه فردی دارد، اما برترین وقت بازدید از آن، فصل بهار و تابستان است. زاوین در منطقه ای کوهستانی قرار گرفته و به علت شرایط آب وهوایی کوهستانی اش، مقصدی محبوب برای سفرهای کوتاه تابستانه است. در این منطقه انبوهی از باغ های میوه وجود دارند که شرایطی مطلوب را برای خوش گذرانی و اسکان موقت محیا می نمایند. پیشنهاد می کنیم در این باغ های زیبا جایی برای اقامت اجاره کنید و تجربه ای خوش در طبیعت زیبای کلات برای خود بسازید.
کلام آخر
بازدید از شهر زاوین کلات نادری و دیدنی های آن رایگان است. اما تنها نکته ای در بازدیدِ سد زاوین و دیدنی های اطرافش باید رعایت کنید، آسیب نزدن به محیط زیست است. بیایید یک توریست مسئول و در حفاظت از طبیعت کوشا باشید. با رعایت مسائل اجتماعی که بهتر است در یک منطقه روستایی رعایت شود، به آرامش خودم و روستاییان یاری کنید، درطول ماجراجویی در روستا، آبشار های زاوین، کوه و سد زاوین نکات ایمنی را رعایت کنید و تجهیزات لازم طبیعت گردی را به همراه داشته باشید، با رعایت نکات بالا، می توانید سفری خاطره انگیز را در کنار همراهان خود تجربه کنید و علاوه بر لذت بردن از طبیعتی بی نظیر، از بازدیدِ مکان های تاریخی لذت ببرید و با فرهنگ بومی کشورمان انس بگیرید.
منبع: یومگ