کشف 12 گور چکمه ای و بقایایی از دوره برنز تا آهن در کاشان
به گزارش وبلاگ یاسین، کاوش های باستان شناسی در محوطه استرک جوشقان به کشف 12 گور چکمه ای، بقایایی از دوره برنز تا آهن، ظروف سفالی خاکستری و مهره هایی از جنس سنگ و عقیق منجر شد.
به گزارش وبلاگ یاسین از پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، محسن جاوری یکی از سرپرستان هیأت کاوش محوطه استرک جوشقان و بقایایی از دوره برنز تا آهن گفت: فصل سوم کاوش محوطه استرک جوشقان کاشان در دو کارگاه در حال اجرا است.
وی اضافه نمود: این فصل از کاوش های باستانی محوطه استرک با سامر اسکول (مدرسه تابستانی) و با حضور اساتید بین المللی دانشگاه ورشو از جمله آرکادیوش سولتیشیاک، یوانا شیمچک و متئو ویلیام متخصص ژنتیک از مرکز دی . ان . ای باستانی دانشگاه آدلاید و 10 دانشجو از کشورهای آمریکا، ایتالیا و ایران برگزار می گردد.
آشنایی باستان شناسان ایرانی با نحوه ثبت داده های استخوانی
جاوری با اشاره به برگزاری این دوره برای دومین بار در دانشگاه کاشان توضیح داد: این دوره آموزشی به منظور آشنایی باستان شناسان ایرانی با نحوه ثبت و ضبط داده های استخوانی شامل بقایای انسانی و حیوانی، طبقه بندی آن ها و مطالعات استخوان شناسی در گور چکمه ای صورت گرفت.
سرپرست هیأت باستان شناسی در ادامه برگزاری این دوره آموزشی را برای باستان شناسان شرکت نماینده بسیار مفید دانست و گفت: افراد آموزش دیده در آینده با حضور در هیأت های مشابه می توانند تجربیات خود را در زمینه مطالعات استخوانی در کاشان به کار گیرند.
جاوری با بیان اینکه در این فصل باستان شناسان در دو کارگاه فعالیت می نمایند، گفت: در یکی از کارگاه ها 10 گور چکمه ای (شفقت گریو) با تدفین مرد، زن، کودک و نوزاد کشف شد.
بقایای دوره برنز تا دوره آهن
این باستان شناس با اشاره به وجود دست خوردگی های تاریخی در 8 گور در کاشان توضیح داد: این دست خوردگی ها در همان دوره زمانی و احتمالا برای به دست آوردن اشیای مفرغی انجام شده است.
جاوری با بیان اینکه سفال ها از گورهای دست خورده، خارج نشده اند گفت: این گورستان600 تا 800 سال مورد استفاده بوده و بقایایی از دوره برنز تا دوره آهن در آن ها کشف شد و در کارگاه دوم نیز تا به امروز دو تدفین از نوع چکمه ای کشف شده است. این باستان شناس، ظروف سفالی خاکستری، مهر، مهره هایی از جنس سنگ و عقیق، اشیای فلزی شامل نیزه، النگو، گوشواره، سنجاق لباس و سر از جنس مفرغ را یافته های به دست آمده از گورهای کشف شده بیان کرد.
وی از داده های قابل توجه این فصل از کاوش را کشف ظرفی با بقایای سه پاچه گوسفند یا بز مطرح کرد که در کنار سر متوفی دفن شده است و اضافه نمود: دو سال پیش مشابه این مورد در خراسان کشف شد.
جاوری مطالعه هم زمان بقایای انسانی و حیوانی و طبقه بندی استخوان ها را ویژگی این فصل از کاوش مطرح کرد و گفت: به زودی بعد از اتمام حفاری ها با حضور اعضای تیم کاوش، دستاوردهای فصل سوم کاوش در محوطه استرک جوشقان در نشست تخصصی در محل پژوهشگاه ارائه خواهد شد.
او خاطرنشان ساخت: مدرسه تابستانی با همکاری پژوهشکده باستان شناسی و دانشگاه کاشان برگزار گردید و حضور اعضای هیأت علمی و دانشجویان دانشگاه کاشان به انجام فصل سوم کاوش استرک جوشقان در کاشان یاری کرد.
قرابت های فرهنگی با خراسان بزرگ
جواد حسین زاده دیگر سرپرست هیأت با اشاره به انجام فعالیت هایی در زمینه دی .ان . ای باستانی در این برنامه گفت: با انجام آزمایش ها و مطالعات ژنتیک در تدفین های به دست آمده از این محوطه قرابت های فرهنگی با خراسان بزرگ و نمونه های ترکمنستان مشاهده شد. این باستان شناس با تشریح مطالعات دی. ان. ای باستانی در این محوطه و وجود یافته های باستانی که قرابت هایی با حوزه شمال شرق ایران نشان می دهد، ابراز امیدواری کرد با انجام مطالعات ژنتیکی و تطبیقی بتوان به رهیافت جدیدی در زمینه مطالعات باستان شناسی اواخر دوره برنز و عصر آهن ایران دست یافت.
منبع: همگردی