این سبزی درمان قند خون و 99 درد است!
به گزارش وبلاگ یاسین، بر اساس آموزه های طب سنتی این نوع سبزی بسیار پرخاصیت است و در روزگار نه چندان دور جایگاه ویژه ای در سفره غذایی مردم کشورمان داشته است؛ در روایتی از پیامبر اکرم(ص) مصرف این سبزی درمان 99 درد دانسته شده است.
به گزارش وبلاگ یاسین، در عالم خلقت بعضی غذاها و بعضی گیاهان نسبت به بعضی دیگر رجحان داده شده اند، درست مانند انسان ها که به بعضی در برابر بعضی دیگر فضیلت داده شده است.
به این آیه دقت کنید: و َفِی الْأَرْضِ قِطَعٌ مُتَجَاوِرَاتٌ وَ جَنَّاتٌ مِنْ أَعْنَابٍ و َزَرْعٌ و َنَخِیلٌ صِنْوَانٌ وَ غَیْرُ صِنْوَانٍ یُسْقَی بِمَاءٍ وَاحِدٍ و َنُفَضِّلُ بَعْضَهَا عَلَی بَعْضٍ فِی الْأُکُلِ إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِقَوْمٍ یَعْقِلُونَ﴿رعد4﴾
و در زمین قطعاتی است کنار هم و باغ هایی از انگور و کشتزارها و درختان خرما چه از یک ریشه و چه از غیر یک ریشه که با یک آب سیراب می گردند و [با این همه] بعضی از آنها را بر بعضی دیگر رجحان می دهیم بی گمان در این امر برای مردمی که تعقل می نمایند دلایل [روشنی] است.
بر اساس روایات اهل بیت علیهم السلام یکی از این گیاهان خرفه است.
در روایتی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آمده است: پیامبر(ص) حرارتی یافت، بر خُرفه ای دندان فشرد و از آن احساس راحتی کرد، سپس گفت: خداوندا! در آن برکت بنِه؛ در آن، شفای 99 درد است. [ای خُرفه!] در هر جا می خواهی، برُوی.
بعلاوه در روایت دیگری از رسول اکرم(ص) آمده است: بر شما باد خُرفه که زیرکی دهد و اگر تنها یک چیز باشد که عقل را افزون می کند، همان است.
امام صادق علیه السلام نیز درباره خرفه فرموده اند؛ پیامبر خدا بر زمین سوخته ای پا نهاد و آن زمین، پایش را سوزاند؛ پس، پای خویش را بر خُرفه نهاد و در نتیجه، سوزش حاصله، فرو نشست؛ از آن پس، پیامبر صلی الله علیه و آله خُرفه را دوست داشت، برای آن دعا می کرد و می گفت: چه گیاه پُربرکتی است.
خرفه را در زبان عربی، فرفخ، بقله فاطمه یا بقلة الزهرا(ع) می نامند چون در روایات آمده است که سبزی مورد علاقه حضرت زهرا(ع) بوده است.
امام صادق(ع) فرموده اند: در روی زمین گیاهی والاتر و سودمندتر از خرفه نیست و آن سبزی فاطمه است. (کافی ج6 بحار ج66)
در زبان فارسی به خرفه پَرپهن می گویند چون برگهای پهن و ضخیمی دارد.
بنی امیه نام خرفه را تغییر دادند و بقلة الحمقاء نهادند (سبزی احمق) و گفتند: چون در مسیر گذر مردم می روید سبزی احمقی است!
اما بر اساس آموزه های طب سنتی نیز خرفه سبزی بسیار پرخاصیتی است؛ ساقه آن ضخیم و مفروش به روی زمین و مایل به سرخی و بسیار شنماینده است؛ برگ آن اندک ضخیم و لزج است؛ در روزگار نه چندان دور، جایگاه ویژه ای در سفره غذایی مردم کشورمان داشته و سبزی فروش ها آن را مثل سایر سبزیجات عرضه می کردند اما متأسفانه به علل ناشناخته و البته قابل تصور به فراموشی سپرده شد؛ در حال حاضر با اینکه خرفه به صورت خودرو در زمینهای کشاورزی می روید، کشاورزان به علت متقاضی نداشتن، این سبزی بسیار پرخاصیت و مفید را کنده و دور می اندازند!
خواص خرفه
طبیعت خرفه، سرد و تر است، مسکن صفرا است، حرارت خون و کبد و معده را تسکین می دهد؛ سردرد گرم را برطرف و عطش را تسکین می دهد، ادرارآور و در خرد کردن سنگ مثانه مؤثر است بعلاوه در مبتلایان به دیابت که گرم مزاج باشند، قند خون را کاهش می دهد.
مرحوم دکتر عبدالله احمدیه در خصوص خاصیت ضددیابت خرفه می گوید: خرفه و تخم خرفه گاه در طبایع گرم برطرف دیابت را می کند؛ نگارنده آن را بسیار مورد آزمایش قرار داده و مفید یافته ام.
به بیماران دیابتی که گرم مزاج هستند می گوییم زیاد خرفه بخورند و اگر موجود نبود، سه قاشق غذاخوری تخم خرفه را آسیاب نموده در سه فنجان آب چند ساعت بخیسانند؛ سپس از صافی گذرانده و این سه فنجان آب را صبح و ظهر و شب بنوشند.
منبع: همشهری آنلاین