خیانت در امانت چه مجازاتی دارد؟
به گزارش وبلاگ یاسین، در صورتی که شخصی نسبت به فرد دیگری اقدام به شکایت خیانت در امانت کند و نتواند اتهام خیانت در امانت را به اثبات رساند، فردی که به او اتهام وارد شده می تواند با شکایت افترا به دادسرا تقاضای تعقیب اتهام زننده را درخواست کند.

از آنجا که جرم خیانت در امانت از دسته جرایم مربوط به اموال و مالکیت محسوب می شود و در امور روزمره مردم مثل امانت دادن، عاریه دادن، اجاره دادن و… قابل ارتکاب است، لازم و ضروری دیده شد که در وبلاگ یاسین تحقیقی جامع و کامل نسبت به این جرم تهیه شود. معانی متفاوتی برای واژه خیانت بیان شده است که از آن جمله می توان به پیمان شکنی، نقض عهد و بی وفایی و رعایت نکردن امانتداری تعبیر کرد.
خیانت در امانت در اصطلاح حقوقی
خیانت در امانت در قانون جرم است و برای آن مجازات تعیین شده است. در زیر مصادیق جرم خیانت در امانت ذکر شده است.
1. استفاده از مال مورد امانت
2. شخص امین به جای امانتداری، مال مورد امانت را متعلق به خود بداند و با آن طوری رفتار کند که دیگران گمان کنند او مالک مال است.
3. نابود کردن مال مورد امانت
بنابراین برای تحقق جرم خیانت در امانت، مال امانی باید توسط مالک یا متصرف قانونی به امین سپرده شود. همچنین سپردن مال باید از راه های قانونی اجرا شده باشد. به طور مثال اگر سارق مال ربوده شده را نزد دیگری به امانت گذارد و امین به جای بازگردان مال، آن را به صاحب اصلی مال یا دولت بدهد یا اصلاً از آن به نفع خود استفاده کند، مرتکب جرم خیانت در امانت نشده است.
مرجع رسیدگی به جرم خیانت در امانت
فرض کنید علی یک قطعه فرش را در تهران نزد حسن به امانت می سپارد تا چند روز بعد به او باز گرداند. حسن نیز آن را در شیراز می فروشد. آنچه مسلم است حسن در شیراز مرتکب جرم شده زیرا مال مورد امانت در این شهر فروخته شده است. در واقع جرم موقعی تحقق یافته که مال مورد امانت به فروش گذاشته شده است. بنابراین در این جا باید به دادگاهی در شهر شیراز که جرم در آن شهر واقع شده است مراجعه کرد.
مجازات جرم خیانت در امانت
طبق قانون؛ مجازات ارتکاب جرم خیانت در امانت حبس از 6 ماه تا سه سال است. معمولاً بعد از ایجاداختلاف بین زن و شوهر ، زن برای مطالبه جهیزیه علیه شوهر شکایت خیانت در امانت مطرح می کند. آیا شوهر با توجه به این عنوان قابل تعقیب است؟
جهزیه در دوران زندگی معمولاً در اختیار زن است و مورد استفاده زن و شوهر قرار می گیرد. بنابراین به هیچ وجه نمی توان شوهر را امانتدار جهیزیه دانست. در این مورد زن برای مطالبه جهیزیه باید دادخواست مطالبه را به دادگاه حقوقی تقدیم کند تا به حق خود برسد.
عدم اثبات خیانت در امانت
در صورتی که شخصی نسبت به فرد دیگری اقدام به شکایت خیانت در امانت کند و نتواند اتهام خیانت در امانت را به اثبات رساند، فردی که به او اتهام وارد شده می تواند با شکایت افترا به دادسرا تقاضای تعقیب مفتری (اتهام زننده) را درخواست کند. در شرایطی که سوءنیت مفتری در دادگاه ثابت شود، مجازات حبس از یک ماه تا یک سال و تا 74 ضربه شلاق برای وی در نظر گرفته می شود.
پیشنهاد مطالعه : برای آشنایی بیشتر با جرائم غیر قابل گذشت جرائم غیر قابل گذشت؛ گذشت شاکی تاثیر دارد؟ را مطالعه کنید.
منبع: پیام دلتا