همه چیز راجع به حساسیت به نور یا فوتوفوبیا
به گزارش وبلاگ یاسین، حساسیت به نور و یا فوتوفوبیا بیماری است که چشم در برابر نو حساس می گردد و حتی نور می تواند به چشم آسیب وارد کند. این بیماری می تواند در اثر ابتلا به بعضی از بیماری های دیگر رخ دهد. گاهی این بیماری بسیار خفیف است که تنها سوزش هایی در چشم به وجود می آید و گاهی فرد احتیاج به پزشک دارد. در موارد خفیف توصیه می گردد چشمان خود را ببندید و در نور شدید قرار نگیرید.
فوتوفوبی چیست؟
شما احتمالاً با اصطلاح فوبیا آشنا هستید که به طور کلی ترس از چیزی را توصیف می نماید. با این توصیف، فوتوفوبیا به معنای واقعی کلمه می تواند به معنای ترس از نور باشد، اما در حقیقت فوتوفوبیا به یک حساسیت شدید به نور اشاره دارد. فتوفوبیا یا حساسیت به نور به خودی خود یک بیماری نیست بلکه علامت ده ها بیماری دیگر است و می تواند برای افراد مختلف اثرات مختلفی داشته باشد. در بعضی ممکن است مداوم یا مزمن و برای بعضی دیگر موقتی باشد و حتی در مواردی می تواند باعث درد گردد.آیا اگر وقتی به نور نگاه می کنید نور اذیت نماینده باشد، مشکل از چشم ناشی می گردد؟ گرچه این گفته منطقی به نظر می رسد، اما فوتوفوبیا در واقع یک مسئله عصبی است که شامل ارتباط بین چشم و مغز است. قسمتی از چشم که فوتوفوبیا را به مغز منتقل می نماید با بخشی که بینایی را انتقال می دهد فرق دارد.
به طرز شگفت انگیزی، یک فرد می تواند کاملاً نابینا باشد و هنوز هم به نور حساس باشد ، اگرچه اگر چشم های فرد تخلیه گردد ، دیگر او فوتوفوبی نخواهد داشت.
اخیراً ، محققان این فرضیه را مطرح نموده اند که نوسانات مواد شیمیایی خاص که درد و لذت در مغز را کنترل می نمایند نیز حداقل برای افرادی که میگرن یا سردرد دارند ممکن است در پاسخ به فوتوفوبیا موثر باشد.1
علت فوتوفوبیا
بروز هرگونه اختلال در ارتباط بین سلول های چشمی دریافت نماینده نور و رگ های عصبی که به منظور شناسایی تصاویر در مغز منجر به ایجاد فتوفوبیا می گردد. از طرفی سردردهای میگرنی و سردردهای خوشه ای یکی از اصلی ترین دلایل ایجاد حساسیت فرد به نور است که تحت عنوان فتوفوبیا از آن یاد می گردد.در ادامه لیستی از اصلی ترین دلایل بروز این بیماری را با شما به اشتراک می گذاریم:
بروز التهاب در پوشش محافظتی مغز و نخاع که تحت عنوان مننژیت شناخته می گردد.
مشکل در تعادل، کنترل و حرکات چشم و مسائل حرکتی ناشی از وجود اختلال در مغز
وجود تومور در غده هیپوفیز
خشکی چشم
تورم داخل چشم
تورم قرنیه
تورم حلقه رنگی دور مردمک چشم
وجود آب مروارید در چشم
وجود خراش در قرنیه چشم
صدمه تماشا لایه حساس به نور بخش پشتی چشم
بسته شدن غیرارادی چشم
افسردگی
اختلال دو قطبی
انزوا طلبی
استفاده از لنزهای چشمی نامناسب
استفاده از لنز چشم در ساعت های طولانی
عفونت های چشمی
استفاده از داروهایی مانند آنتی بیوتیک، فورزماید و کینین.2
علائم فوتوفوبیا
امکان بروز فوتوفوبیا در همه سنین وجود دارد. بنابراین بر اساس سن افراد نمی توان در خصوص فوتوفوبیا نظر دارد. از طرفی نیز علائم بروز این بیماری در همه افراد یکسان نیست. نشانه های ناشی از این بیماری ممکن است در هر فرد به شکل متفاوتی بروز کند. اصلی ترین علائم این بیماری عبارتند از:ناسازگاری چشم با نور
حساسیت چشم به نور
احساس تماشا هاله هایی از رنگ قهوه ای در تاریکی و حتی زمانی که چشم ها بسته است.
احساس وجود نورهایی بسیار روشن در فضا
مشکل در خواندن متون
مشکل در نگاه کردن به تصاویر و تشخیص آن ها
احساس درد یا ناراحتی چشم هنگام نگاه کردن به نور یا اجسام نورانی
دوبینی هر یک از چشم ها و یا هر دو چشم
سردرد یا میگرن
اشک ریزی چشم
احساس خشکی در چشم
خستگی چشم و تمایل به بستن چشم ها
فرورفتگی چشم.2
تشخیص حساسیت به نور
پزشک با در نظر گرفتن سابقه بیماری، معاینه جسم و چشم و انجام بعضی تست های تشخیصی تخصصی، علت فوتوفوبیا را تشخیص می دهد.اولین سوال پزشک می تواند این باشد که، آیا علائم دائما هستند یا در زمان های معینی رخ می دهد. بعلاوه ممکن است در رابطه با سایر علائم نیز سوال کند.
معاینه فیزیکی عملکرد عصبی، از جمله قدرت، عکس العمل، هماهنگی و احساس را مورد ارزیابی قرار می دهد.
بعلاوه پزشک به احتمال قوی حرکات چشم، بینایی و انقباض مردمک چشم در پاسخ به نور را آنالیز می نماید.
پزشک با استفاده از افتالموسکوپ، شبکیه، اعصاب و رگ های خونی پشت چشم را بدون درد و به صورت غیر تهاجمی معاینه می نماید. افتالموسکوپ می تواند آب مروارید، مسائل شبکیه ،بیماری های عصبی و عروق خونی یا گلوکوم را تشخیص بدهد. ممکن است لازم باشد که مردمک چشمتان را با قطره های چشم دارویی گشادتر کنید تا معاینه این قسمت از چشم راحت تر گردد.
بعد از معاینه فیزیکی بدن، براساس شکایات و یافته های مربوط به معاینه بدنی در صورت احتیاج، آزمایشات دیگری نیز در نظر گرفته می گردد.
آزمایشات مدنظر عبارتند از:
تونومتری چشمی
فشار مایع درون چشم میزان گیری می گردد و اغلب برای تشخیص گلوکوم مورد استفاده قرار می گیرد . ممکن است فشار جزئی هوا را حس کنید؛ زیرا این دستگاه فشار چشم را میزان می گیرد. با اینکه این کار دردناک یا خطرناک نیست، اما ممکن است قبل از آزمایش، با قطره چشمی بی حسی احساس راحتی بیشتری داشته باشید.مقطع نگاری همدوسی اپتیکی (OCT)
از OCT برای تشخیص شرایطی مانند دژنراسیون ماکولا و رتینوپاتی دیابتی استفاده می گردد. این فرآیند، یک آزمایش بدون درد و غیر تهاجمی است که با استفاده از اشعه ایکس، تصویری از شبکیه بوجود می آید. برای اینکه تصاویر به دست آمده از این آزمایش کاربردی تر باشد، مردمک چشم را باید گشاد تر کنید.آنژیوگرافی فلورسانسین
این آزمایش شامل تزریق رنگ به رگ خونی (معمولاً عروق بازوی) است. این رنگ باعث می گردد تا رگ های خونی موجود در چشم قابل مشاهده تر گردد. پزشک با تهیه عکس هایی می تواند نشت یا سایر مسائل عروق خونی چشم را تشخیص دهد.آزمایش خون
با آزمایش خون عفونت ، التهاب یا ناهماهنگی های هورمونی تشخیص داده می گردد. این نتایج، به پزشک در تشخیص بیماری هایی که می توانند روی چشم، اعصاب یا مغز اثر بگذارند، یاری نماینده است.تصویرسازی تشدید مغناطیسی از مغز (MRI)
برای آنالیز فشار، التهاب یا عفونت در مغز، به MRI مغزی احتیاج است.آنژیوگرافی تشدید مغناطیسی مغز (MRA) یا آنژیوگرافی توموگرافی کامپیوتری (CTA)
در حالی که از آنژیوگرافی فلورسئین برای تماشا رگ های خونی چشم استفاده می گردد، MRA یا CTA مغز، تصویری از رگ های خونی مغز ایجاد می نماید.اگر هر گونه نگرانی در رابطه با وجود التهاب، خونریزی یا انسداد عروق خونی در مغز وجود دارد، ممکن است انجام یکی از این آزمایش ها لازم باشد.3
درمان حساسیت چشم به نور
دو روش برای درمان حساسیت به نور وجود دارد که شامل درمان علت اصلی است.تشخیص درست علت اصلی علائم بسیار مهم است؛ زیرا شرایط پدید آمدن فتوفوبیا با یکدیگر بسیار متفاوت می باشد.
به عنوان مثال، اگر به علت بیماری ام.اس دچار نوریت اپتیک شده اید، برای کنترل بیماری به مصرف دارو احتیاج دارید. اگر مبتلا به آب مروارید هستید، احتمالا جراحی گزینه مناسبی برای درمان باشد. فتوفوبیا از نشانه های گلوکوم است و اگر تعیین گردد که گلوکوم علت اصلی علائم است، با دارو یا جراحی، مشکل حل می گردد. اگر فتوفوبیا ناشی از میگرن باشد، روش درمان می تواند با یا بدون نسخه صورت گیرد.
راه دیگر درمان نورهراسی ، کاهش و تسکین علائم است. اگر علت ریشه ای تحت درمان قرار بگیرد، ممکن است روزها یا حتی بیشتر طول بکشد تا فتوفوبیا بهبود یابد. با انجام چندین کار می توانید در حین درمان، راحتی خود را کسب کنید.
استفاده از عینک آفتابی
کاهش قرار گرفتن در معرض نور
استفاده از عینک رنگی با رنگ روشن یا سبز؛ زیرا فتوفوبیا را به میزان سایر رنگ های نور القاء نمی نماید.
استفاده از قطره های چشمی
مصرف داروهای ضد درد بدون نسخه مانند استامینوفن یا ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) با مشورت پزشک
مشورت با پزشک در خصوص جوانب مثبت و منفی داروهای ضد درد
تحریک الکتریکی عصب از راه پوست (TENS) می تواند برای افراد دچار فتوفوبیا با چشم درد، تسکین دهنده باشد.
از توکسین بوتولینومA برای افراد مبتلا به فتوفوبیا که با دارو بهبود نمی یابند، استفاده شده است و نتایج خوبی نشان داده است.
اگر به صورت مکرر دچار میگرن می شوید، هر از گاهی خودتان را برای فتوفوبیا آماده کنید.
حتماً استفاده از عینک آفتابی، کلاه و نور ملایم را در اولویت قرار دهید تا بتوانید درد فتوفوبیا را به حداقل ممکن برسانید.3
پینوشتها
1.www.dr-naderi.com
2.www.darmankade.com
3.www.virtualdr.ir
منبع: راسخون