پخش آثار هنرمندان موسیقی از صداوسیما به نفع اغلب آنهاست
به گزارش وبلاگ یاسین، رئیس دفتر موسیقی و سرود سازمان صداوسیما درباره پخش آثار موسیقی در برنامه های رادیو و تلویزیونی که بعضا بدون رعایت حق نشر هم انجام می شود، می گوید که این امر باعث می شود که آن دسته از هنرمندانی که کمتر شناخته شده هستند به جامعه معرفی شده و در نهایت این اتقاق به نفع اهالی موسیقی هم هست.
در مدتی که گذشت طی گفت وگوهای مختلف با هنرمندان موسیقی، موضوع لزوم رعایت حق امتیاز در کشور مطرح شد که بسیاری با نشانه گرفتن فلش انتقادها به سوی سازمان صداوسیما، بحث نادیده گرفتن حق امتیاز آثار موسیقایی از طریق شبکه های رسانه ملی را مطرح کردند. همچنین برخی از هنرمندان بر این عقیده بودند که صداوسیما می تواند در زمینه فرهنگ سازی رعایت حق امتیاز پیشرو باشد و دیگر رسانه ها را هم به این امر تشویق و مجاب کند.
به همین جهت بر آن شدیم که این مطالبه جدی را با مدیر دفتر موسیقی و سرود سازمان صداوسیما در میان بگذاریم و نقطه نظرات او را هم جویا شویم.
محمدمهدی نراقیان ـ مدیر دفتر موسیقی و سرود صداوسیما ـ درباره اینکه چرا صداوسیما در قبال پخش بسیاری از آثار موسیقایی قوانین حق امتیاز را رعایت نمی کند؟ به وبلاگ یاسین می گوید: این بحث، نو نیست و مساله مهم آن خلاء قانونی است؛ البته پیگیری هم کرده ایم ولی هیچ قانونی که بخواهد صراحتا برای سازمان و هر رسانه دیگری جهت پخش آثار موسیقی و درباره ساز و کار پرداخت حق و حقوق هنرمندان تکلیف قانونی تعیین کند، وجود ندارد.
او در ادامه صحبت هایش تاکید می کند: صداوسیما مرجع تهیه این قانون نیست که البته برای شفاف سازی درباره این مساله، درخواست هم داده ایم، ولی جزو مسائلی است که هنوز در حوزه موسیقی مغفول مانده است.
نراقیان تصریح می کند: نکته دوم این است که سازمان صداوسیما در شبکه های اصلی خود، هر ماه بیش از هزاران قطعه موسیقی پخش می کند. صداوسیما عرصه ای است که آثار هنرمندان موسیقی را پخش می کند و به غیر از طیف محدودی از هنرمندانی که مشهور هستند و مردم آنها را می شناسند، برای بقیه فرصتی است که کارهای خود را از طریق رسانه ملی عرضه می کنند و مردم آنها را به این طریق خواهند شناخت که به نفع آنها خواهد بود.
او ادامه می دهد: در بین کلیه رسانه های موجود، مهم ترین مدیایی که برای شناخت هنرمند و موسیقی او وجود دارد، تیتراژهای تلویزیون و برنامه های تلویزیونی است. پخش آثار هنرمندان موسیقی در صداوسیما فرصتی است که در اختیار هنرمندان است و از آن استفاده می کنند. از طرفی اگر به لحاظ قانونی بحث حق امتیاز آثار موسیقی تعیین شود و مراجع قانونی و مجلس شورای اسلامی، قانونی برای این امر تدوین کنند، از آن استقبال و استفاده خواهیم کرد.
این مساله را با مدیر دفتر موسیقی و سرود صداوسیما در میان می گذاریم که لزوما به این صورت نیست که هیچ قانونی در زمینه حق امتیاز نداشته باشیم که توضیح می دهد: با توجه به بررسی ها و پیگیری های ما در حوزه موسیقی، هیچکدام از این قوانین به پایه و اساس شفافی نمی رسد. مواردی هم بوده که هنرمندان شکایت کرده اند و دوره پیگیری شکایت آنها طولانی شده است ولی در قریب به اتفاق این موارد صداوسیما محکوم نشده است. این امر برای من به عنوان مدیر دفتر موسیقی و سرود سازمان خشنود کننده نیست ولی تا زمانی که پایه و اساس حق امتیاز صدا و سیما شفاف و تکلیف سازمان در نحوه پرداخت حق وحقوق هنرمندان تعیین نیست، نمی توانیم کاری درباره این مشکل انجام دهیم.
او ادامه می دهد: این مشکل را به اعضای کمیسیون فرهنگی و مرکز پژوهش مجلس نیز منتقل کرده ایم و الزامات خود و مسئله رایت پخش موسیقی که شبیهش را در حوزه سینمایی داریم، مطرح کردیم ولی هنوز به ساز و کار درستی نرسیده ایم.
همچنین با نراقیان این مسئله را مطرح می کنیم که با وجود خلاء قانونی در این زمینه بهتر نیست که حداقل به لحاظ اخلاقی ساز و کاری برای آن از طرف صدا و سیما صورت بگیرد؟ که می گوید: پخش آثار موسیقی در کلان به نفع اهالی موسیقی است؛ زیرا در مواردی اگر قرار باشد برای پخش برخی از آثار هزینه ای پرداخت شود، کسی حاضر به این کار نیست. صداوسیما این آثار را پخش می کند و باعث شناخته شدن هنرمندان و رونق اقتصادی در موسیقی می شود. در هر دو حالت، حاضریم هم این جهت را برای اهالی هنر تسهیل کنیم و هم هر جایی که بحث حقوقی مطرح باشد، آماده ایم مشاوره دهیم تا به یک ساز و کار دقیق و درستی برسیم که در آن قیمت گذاری، نحوه پخش و نحوه گرفتن مجوزها شفاف باشد تا به آنها عمل کنیم.
منبع: خبرگزاری ایسنا