طرز تهیه خورشت بامیه با لپه
به گزارش وبلاگ یاسین، خورشت بامیه با لپه یکی از غذاهای جنوبی است که با نان یا برنج سرو می گردد و از جمله خورشت هایی است که می توان بدون گوشت یا با گوشت قرمز و سفید درست کرد.
وبلاگ یاسین | سرویس آشپزی - خورشت یا خوراک بامیه یکی از غذا های مخصوص خطه جنوب است که امروزه تقریبا در همه مناطق ایران طبخ می گردد. این خورشت پرخاصیت را می توان به صورت کاملا گیاهی و بدون استفاده از گوشت درست کرد یا در آن از انواع گوشت قرمز، مرغ یا بوقلمون استفاده کرد. برخی از افراد خورشت بامیه را با لپه درست می نمایند. این نوع خورشت بامیه از نظر ظاهری شبیه خورشت قیمه است، فقط به جای سیب زمینی در آن از بامیه استفاده می گردد.
طرز تهیه خورشت بامیه با لپه
مواد لازم | |
گوشت ماهیچه گوسفندی با قلم، خرد شده | 750 گرم |
پیاز درشت ساطوری شده | 1 عدد |
سیر له شده | 4-5 حبه |
بامیه | 1 کیلوگرم |
رب گوجه فرنگی | 2-3 قاشق غذاخوری |
پودر فلفل قرمز | 1 قاشق چایخوری |
زردچوبه | 1 قاشق چایخوری |
زعفران دم نموده | 2-3 قاشق غذاخوری |
آبلیمو یا آبغوره | 2-3 قاشق غذاخوری |
روغن و نمک | به میزان لازم |
دستور تهیه:
- ساقه بامیه را بزنید، ولی دقت کنید غلاف آن سوراخ نگردد، وگرنه لعاب پس می دهد و آب خورش را لیز می نماید.
- 5-4 قاشق روغن در قابلمه روی حرارت ملایم داغ کنید و بامیه را در آن به مدت 12-10 دقیقه تفت دهید، سپس با قاشق سوراخ دار بردارید و کنار بگذارید.
- پیاز را در روغن باقی مانده بریزید و تفت دهید تا طلایی گردد.
- زردچوبه، سیر و گوشت را به پیاز اضافه نموده و 6-5 دقیقه تفت دهید.
- رب گوجه فرنگی و فلفل قرمز را اضافه کنید و کمی تفت دهید تا بوی خامی رب از بین برود.
- 3 پیمانه آب جوش در قابلمه بریزید و حرارت را ملایم کنید.
- درب قابلمه بسته و اجازه دهید گوشت حدود 3 ساعت بپزد.
- لپه را با مقداری آب روی حرارت قرار دهید تا به جوش آید، سپس کمی نمک و زردچوبه به آن اضافه کنید، حرارت را کم نموده و درب قابلمه را نیمه باز بگذارید. اجازه دهید لپه پخته و نرم گردد، سپس حرارت را خاموش کنید.
- در خاتمه ساعت دوم، بامیه سرخ شده و لپه پخته را روی گوشت بریزید، کمی نمک و فلفل بریزید و خورشت را هم بزنید.
- خورشت بامیه با لپه باید تنگ آب باشد؛ اگر آب آن زیاد بود پس از پختن بامیه، درب قابلمه را باز گذاشته و چند دقیقه حرارت را زیاد کنید تا خورشت به روغن بنشیند.
- در خاتمه 3-2 قاشق غذاخوری آبلیموی تازه یا آبغوره و زعفران دم نموده را به خورشت بامیه اضافه نموده و حرارت را خاموش کنید.
- خورشت بامیه با لپه را در ظرف سرو بکشید و با برنج میل کنید.
نکات مهم و اصولی در تهیه خورشت بامیه با لپه
- هنگام پختن لپه، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید، زیرا لپه هنگام پختن کف می نماید و اگر درب قابلمه کاملا بسته باشد، سر می رود.
- مدت زمان پخت لپه و میزان آب مورد استفاده برای پختن آن بستگی به نوع لپه دارد. برخی لپه ها زودپز هستند و برای پخت آن ها آب کمی احتیاج است، ولی برخی دیگر دیرپز هستند و باید آب بیشتری برای پختن آن ها در نظر گرفت؛ بنابراین بهتر است ابتدا مقدار آب را کم بریزید سپس در حین پختن تست کنید و اگر لازم بود مقداری آب جوش اضافه کنید.
- در صورت تمایل می توانید در خورشت بامیه با لپه از گوشت مرغ به جای گوشت قرمز بهره ببرید. در اینصورت می توانید گوشت مرغ را به صورت خورشتی خرد نموده یا به صورت قطعات عظیم مانند سس مرغ مورد استفاده قرار دهید.
- برای تهیه خورشت بامیه با لپه از بامیه های ریز بهره ببرید که نرم هستند و طعم و مزه مطلوب تری دارند.
- برای حفظ خواص بامیه و آنزیم های مفید آن، بامیه را با حرارت کم یا بخار ملایم بپزید و برای سرخ کردن آن از روغن زیتون یا روغن گیاهی بهره ببرید.
در این مقاله با نوعی خورشت بامیه آشنا شدید که با خورشت بامیه اصلی کمی متفاوت است و با لپه درست می گردد. بامیه گیاهی پرخاصیت و کم کالری است که اغلب در تهیه خورشت به کار می رود و با برنج سرو می گردد. این ماده غذایی منبع خوبی از فیبر، ویتامین A و ویتامین C است، کلسیم موجود در آن ضد پوکی استخوان و پتاسیم آن ضد فشار خون می باشد. یک فنجان بامیه پخته دارای خواص زیر است:
ارزش غذایی 1 فنجان بامیه پخته | |
کالری | 25 |
فیبر | 2 گرم |
ویتامین A | 460 واحد |
ویتامین C | 130 میلی گرم |
کلسیم | 50 میلی گرم |
پتاسیم | 256 میلی گرم |
بامیه گیاهی سرشار از مواد مغذی است که برای درمان بسیاری از بیماری ها همچون یبوست، دیابت، فشار خون و پوکی استخوان مفید است. این گیاه حاوی ویتامین های B، A و C است و با داشتن املاحی مانند کلسیم، پتاسیم، فسفر و کبالت برای سلامتی مفید است. بامیه در تهیه بسیاری از خوراکی های خوشمزه مانند ترشی بامیه کاربرد دارد.
چه روش های دیگری برای پخت خورشت بامیه با لپه می شناسید؟ نظرات و تجربیات خود را در خاتمهی همین صفحه در قسمت ارسال نظر با وبلاگ یاسین در میان بگذارید.
منبع: setare.com